Det er vidt forskelligt, hvor meget vi danskere bevæger os – og hvordan. Nogle cykler til arbejde, andre løber eller spiller tennis, og nogle graver have eller svinger støvsugeren.
Nu går forskere ved Syddansk Universitet i gang med en ny runde af den store, nationale måling ’Danmark i Bevægelse’, der i efteråret 2020 blev besvaret af 163.000 voksne borgere. I forhold til første del af undersøgelsen udvides den med et nyt væsentligt element, idet den nu også skal omfatte data om børn og unges bevægelsesvaner.
Nordea-fonden støtter projektet med 17,8 millioner kroner, som udgør langt størsteparten af det samlede budget på 19,5 millioner kroner, skriver fonden i en nyhed på hjemmesiden.
Projektejer for Danmark i Bevægelse er Karsten Elmose-Østerlund, som er lektor på Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet. Han understreger, at formålet med projektet er at skabe en reel forandring i samfundet.
”Vores ambition er at overføre viden direkte til de organisationer og kommuner, der har et ansvar for fremme af bevægelse. Ved at tilbyde resultater og viden på nationalt og lokalt niveau ønsker vi at styrke indsatsen for at fremme bevægelse og gøre en konkret forskel i borgernes liv i alle landets kommuner," siger Karsten Elmose-Østerlund.
Resultater fra den nye del af undersøgelsen vil blive formidlet i løbet af 2026.
Ikke-øremærkede penge til nødhjælpsorganisationer
Rundturen blandt udvalgte fondsuddelinger fra den seneste uges tid fortsætter til den erhvervsdrivende fond Færchfonden, som støtter iværksætteri, erhverv, kultur og uddannelse i Nordvestjylland, men også yder støtte til velgørenhed og nødhjælpsorganisationer.
På Færchfondens bestyrelsesmøde ultimo november blev der blandt andet givet 300.000 kroner til Lemvig Museum til et projekt kaldet ’Et evigt Øjeblik’ og én million kroner til Nordisk Teaterlaboratorium til projektet ’Grund til liv’.
Derudover blev der givet én million kroner i ikke-øremærkede midler til fire nødhjælpsorganisationer: Læger uden Grænser, Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors, skriver Færchfonden i en nyhed på fondens hjemmeside.
Nye møder med publikum på Aalborg Teater
Vi bliver rent geografisk i samme del af Danmark med en nyhed fra Spar Nord Fonden, der med en donation på én million kroner til Aalborg Teater giver teatret mulighed for at skabe en række nye kulturelle arrangementer i tillæg til de planlagte forestillinger.
”Det er utroligt spændende, at vi med denne donation får mulighed for at realisere en af de store drømme, jeg har for Aalborg Teater fremadrettet. Jeg er meget glad for at kunne åbne dette skønne teaterhus op for endnu flere aktiviteter og for en endnu bredere publikumsskare,” siger teaterdirektør Thomas Bjørnager i en nyhed på Spar Nord Fondens hjemmeside.
Med det nye initiativ åbner Aalborg Teater vejen for nye publikumsmøder. Teateroplevelsen er i sig selv ofte énvejskommunikation, hvor der kun sjældent er mulighed for at diskutere og debattere de emner og temaer, der behandles i forestillingerne. Det vil teatret nu lave om på.
Jeg er meget glad for at kunne åbne dette skønne teaterhus op for endnu flere aktiviteter og for en endnu bredere publikumsskare
Thomas Bjørnager – Direktør, Aalborg Teater
”I Spar Nord Fonden ønsker vi med vores donationer at styrke fællesskaber og prioriterer projekter, hvor nyskabende og berigende oplevelser formidles så bredt som muligt, og projektet, som Aalborg Teater nu sætter i søen, lever fuldt ud op til dette,” siger Bo Uggerhøj, der er fondsdirektør i Spar Nord Fonden.
Initiativet, der kaldes ’Teatret og Forsamlingshuset’, skydes i gang i starten af det nye år.
Vil dæmpe frygt for operationer
Hvert år bliver flere end 300.000 voksne patienter bedøvet og opereret i Danmark, og forskning viser, at næsten 50 procent af alle operationspatienter i ét eller andet omfang oplever frygt for operation og bedøvelse. Det medfører operationskomplikationer, øger forbruget af bedøvelsesmidler og øget risiko for hjertesvigt, postoperative smerter og længere indlæggelsestid.
Den 1. januar 2024 begynder et nyt projekt på Regionshospitalet Gødstrup, støttet med 2,2 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden, som skal forsøge at finde frem til, hvordan man fremover kan dæmpe patienters frygt for at skulle under kniven.
”På grund af manglen på sundhedsprofessionelle og økonomiske ressourcer er der et stort behov for effektive interventioner til at dæmpe frygten og som patienterne selv kan håndtere uden brug af medicin. Forskning har vist, at teknologisk støttede interventioner såsom at lytte til musik har potentialet til at dæmpe denne frygt, øge patienternes velvære og formindske smerter efter operation. Vi skal derfor afdække, om der findes en teknologisk løsning, som patienterne kan sige god for,” siger ph.d. og postdoc Brigitta R. Villumsen fra Regionshospitalet Gødstrup, der står i spidsen for det nye forskningsprojekt.
Ifølge en pressemeddelelse fra hospitalet Gødstrup foregår projektet i et samarbejde mellem et internationalt forskerteam og perioperative sygeplejersker, der samarbejder om metoder til at påvise frygt for operation og bedøvelse. Sammen med et patientpanel vil de udvælge, teste og evaluere effekten og erfaringerne med en teknologisk intervention til at reducere denne frygt.
Øger julehjælp til udsatte familier
Som de fleste med rimeligt stor sandsynlighed har opdaget, har vi taget hul på julemåneden. Julen, eller rettere: julehjælp, har også netop været på bestyrelsens dagsorden i Grundfos Fonden (Poul Due Jensens Fond), hvor det blev besluttet at øge dette års støtte til juleindsamlinger fra tre til fire millioner kroner. Fondens støtte går til Mødrehjælpen, Røde Kors, Dansk Folkehjælp og Børnehjælpsdagen.
“Desværre går det den forkerte vej, når vi ser så voldsomme stigninger i ansøgningerne om julehjælp. Men vi ved, at julehjælpen hvert år skaber kontakt til udsatte familier, som senere kan få gavn af andre indsatser fra de organisationer, vi støtter. Derfor har vi lagt op til, at op til 500.000 kroner anvendes til opfølgende arbejde med familierne. Det er årsagen til, at bevillingerne til Røde Kors og Mødrehjælpen igen i år er hævet i forhold til sidste år,” siger fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted i en nyhed på Grundfos Fondens hjemmeside.
Der er en tendens til, at fattigdomsproblematikken kun bliver taget tilstrækkeligt alvorligt i de kolde vintermåneder, hvor mange udsatte børnefamilier akut har brug for hjælp, og når så året er omme, har vi som samfund glemt, hvor mange der egentlig råbte op
Mirka Mozer – Generalsekretær, Dansk Folkehjælp
Mødrehjælpen og Røde Kors modtager hver 1,6 millioner kroner, Børnehjælpsdagen får 300.000 kroner, mens der er en halv million kroner til Dansk Folkehjælps juleindsatser.
“Der er en tendens til, at fattigdomsproblematikken kun bliver taget tilstrækkeligt alvorligt i de kolde vintermåneder, hvor mange udsatte børnefamilier akut har brug for hjælp, og når så året er omme, har vi som samfund glemt, hvor mange der egentlig råbte op. Men økonomisk udsatte børn og voksne har stadig brug for både direkte hjælp og langsigtede indsatser. Problemet forsvinder jo ikke af sig selv,” siger Mirka Mozer, der er generalsekretær hos Dansk Folkehjælp.
Grønne fødevarevirksomheder får fondsstøtte
Fra julehjælp fortsætter vi til Industriens Fond, som via et projekt kaldet ’Turbo Plant’ med 20 millioner kroner forsøger at sætte tempo på den grønne omstilling i fødevaresektoren. Målet er gøre fødevarevirksomheder, der udvikler plantebaserede produkter mere konkurrencedygtige og bidrage til udviklingen af en dansk styrkeposition på området, skriver fonden i en pressemeddelelse.
”Produktion af plantebaserede fødevarer er et område, der er fokus på over hele verden, så hvis ikke danske fødevarevirksomheder følger med, risikerer vi at miste både omsætning og positionen som en af verdens førende fødevarenationer,” siger Gyda Bay, som er COO i Food Innovation House og lead partner i Turbo Plant-projektet.
Projektet består af fire forskellige forløb, hvor i alt 140 virksomheder får styrket deres salg og vækst alt efter deres behov.
”Vi er på en mission for at gøre Danmark til et foregangsland inden for plantebaserede kvalitetsfødevarer, og med projektet sætter vi yderligere fart på en udvikling, som allerede er i gang. Den stigende efterspørgsel efter plantebaserede fødevarer vil kun tiltage, og det skal dansk erhvervsliv udnytte ved at virksomhederne kommer hurtigere ud på markedet med deres innovative produkter,” siger administrerende direktør Thomas Hofman-Bang fra Industriens Fond i pressemeddelelsen.
Børn får styrket teknologiforståelse
Mange tusinde børn og unge får de kommende år mulighed for at hacke, opfinde, teste og designe i avancerede værksteder, som skal styrke deres teknologiforståelse og digitale dannelse.
Det sker som følge af, at syv kommuner, Herning, Hjørring, Kolding, Randers, Slagelse, Viborg, og Ærø, med en samlet støtte på 37 millioner kroner fra Villum Fonden får mulighed for at etablere såkaldte ’makerspaces’.
Vi oplever, at makerspace-undervisningen i skolerne er båret af en undersøgende og kreativ tilgang til læring, hvorigennem eleverne får både nye færdigheder og en viden, som er nødvendig i en stadig mere teknologisk avanceret verden
Jette Hundahl Mikkelsen – Fondsrådgiver, Villum Fonden 'Børn, unge og science'
Her kan skoleelever udforske og bruge digitale teknologier til at løse virkelighedsnære problemer og blandt andet få hands-on-erfaring med programmering, robotter, 3D-print og designprocesser.
"Vi oplever, at makerspace-undervisningen i skolerne er båret af en undersøgende og kreativ tilgang til læring, hvorigennem eleverne får både nye færdigheder og en viden, som er nødvendig i en stadig mere teknologisk avanceret verden. Med de nye bevillinger skabes der rum for, at børn og unge får grundlæggende færdigheder og en dyb forståelse af teknologiens indflydelse, så de ikke kun bliver tech-brugere, men også tech-forstående borgere, der kan bidrage i og til en bæredygtig digital fremtid," siger fondsrådgiver Jette Hundahl Mikkelsen fra Villum Fondens område for børn, unge og science i en nyhed på fondens hjemmeside.
Samtidig med bevillinger til makerspaces i kommunerne har Villum Fonden sammen med Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden støttet et nationalt videnscenter for digital teknologiforståelse med 50 millioner kroner over de næste fem år. Videnscentret bygger videre på tidligere projekter og samler for første gang de danske fagmiljøer på tværs af universiteter, professionshøjskoler, skoler og gymnasier for at etablere en samlet dansk tilgang til digital teknologiforståelse i grundskolen og på ungdomsuddannelserne.
Sætter trivselsforløb i gang på 30 folkeskoler
Fra danske børn og unges teknologiforståelse fortsætter vi til en nyhed om skolebørns trivsel. Human Practice Foundation, der arbejder med at bekæmpe fattigdom gennem uddannelse og skabe social forandring i marginaliserede områder i Storbritannien, Schweiz, Sverige, Nepal, Kenya og Danmark, har netop modtaget 13 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden til udvidelse af et trivselsprogram.
Med donationen fra A.P. Møller Fonden kan Human Practice Foundation hjælpe 10.000 folkeskolebørn med trivselsforløb på 30 folkeskoler rundt om i landet, skriver A.P. Møller Fonden på fondens hjemmeside.
Trivselsprogrammet ‘Indre Styrke’ blev grundlagt i 2020 for at imødegå den stigende mistrivsel blandt folkeskolebørn. Programmet giver både det enkelte barn og børn i klassefællesskaber konkrete værktøjer til at styrke deres selvværd og fællesskab.
Kulturmøder går sammen om at styrke nordisk samtale
Nordens tre store kulturmøder Kulturytring i Norge, Folk och Kultur i Sverige og Kulturmødet Mors i Danmark er gået sammen i et treårigt samarbejde, der skal styrke den nordiske samtale. Samarbejdet er støttet af Nordisk Kulturfond med en halv million kroner i 2024, mens støttebeløbet i 2025 og 2026 endnu ikke er fastsat.
De tre kulturmøder betegnes i en pressemeddelelse som ’nationale fyrtårne for kulturdebatten’ i Norge, Sverige og Danmark.
”Vi tror på at kunsten og kulturen har en vigtig rolle, når det handler om at skabe nye fællesskaber og formulere de fremtidsvisioner, som vi skal stræbe efter. Med et nordisk samarbejde mellem de tre kulturmøder er det vores ambitionen at styrke den nordiske samtale i en tid, hvor verden, som vi kender den, er under forandring,” lyder det fra programchef Kaia Brænne fra Kulturytring, direktør Ismo Railisson fra Folk och Kultur og direktør Trine Bang, Kulturmødet Mors.
Nordisk Kulturfonds støtte sker som en del af fondens igangværende arbejde for at skabe nye sammenhænge for den kulturpolitiske udvikling og samtale på nordisk niveau.
”Vi oplever et stigende behov for viden, samtaler og debat i Norden. De nordiske samfund er under stærk forandring, og det er blevet endnu vigtigere at skabe arenaer, hvor vi kan løfte blikket fra nationale kontekster og sikre udveksling og dialog på et bredere nordisk og internationalt plan. Vi er derfor meget glade for at se, at dette samarbejde mellem nogle af Nordens vigtigste mødepladser nu tager form,” siger Maria Mediaas Jørstad, der er direktør for Nordisk Kulturfond, i pressemeddelelsen.